در این قسمت از راه اندازی تولید نان جو که در دسته صنایع غذایی قرار دارد ابتدا تاریخچه کوتاهی از این مسیر بازگو می کنیم سپس به بحث اصلی خواهیم پرداخت. در سالیان گذشته به کمک آسیاب های سنگی دانه های جو را آرد می کردند در گذشته برای خمیر کردن آرد از خمیر ترش استفاده می کردند. اروپائیان به جای خمیر ترش از مخمر استفاده می کردند و به جای خمیرگیر از ماشین ها و دستگاه های مکانیکی استفاده می کردند.
امروزه با مطالعه دانشمندان مشخص شد روش قدیمی برای پخت نان برای سلامتی بهتر است اما این روش بسیار طولانی و پرزحمت است با این حال ارزش آن را دارد چرا که برای سلامتی بسیار مفید می باشد. در تولید نان جو، آرد جو خانگی با آسیاب سنگی آسیاب می شود این کار باعث می شود تا جو تصفیه نگردد و سبوس آن گرفته نشود و هیچ مادهای نیز به آن اضافه نشود برای پخت نان جو از خمیر ترش استفاده می کنند همچنین استراحت کافی به خمیر داده می شود سپس مراحل پخت آن آغاز می شود.
راه اندازی تولید نان جو
راه اندازی تولید نان جو امروز بازار رو به رشدی دارد نان های جو به تعداد زیاد تولید می شوند و مورد استقبال مردم قرار میگیرند امروزه شغل نانوایی از هر نوع یکی از مشاغل پایه و پردرآمد است که در طول سال همیشه کارایی دارد و همواره مشتری های خاص خودش را دارد. با توجه به سلیقه و نوع غذای مصرفی نان ها انواع مختلفی نیز میتوانند داشته باشند. البته در این مقاله ما بیشتر از هرچیزی در مورد راه اندازی تولید نان جو می پردازیم. انواع نان هایی که در ایران رایج هستند عبارت اند از: نان جو، نان تافتون، نان تست، نان شیرمال، نان فانتزی، نان لواش، نان سنگک و نان بربری .
نانوایی های نان جو
ابتدا نانوایی های صنعتی شروع به کار کردند پس از حدود ۱۰ سال بعد نانوایی های تولید نان جوی رژیمی پا به عرصه گذاشتند. بر خلاف نانوایی های صنعتی نانوایی های رژیمی به دست سازندگان تنورهای صنعتی ساخته می شود. نانوایی های رژیمی طرفداران بسیار زیادی نسبت به نانوایی های صنعتی دارند. همانند نانوایی های نان معمولی نانوایی های نان جو هم از صبح زود کار خود را آغاز کرده تا در خدمت مردم باشند. البته فردی که به فن خمیرگیری وارد است نیاز است چند ساعت زودتر از سحر دست به کار شود. و مقدمات لازم از جمله آماده کردن خمیر برای پخت نان را فراهم کند. یک ساعت قبل از این که خمیر آماده پخت شود نیاز است تا تنور روشن گردد و مقدمات پخت نان کم کم آماده شود بعد از این که تمام دستگاه های پخت نان آماده شد پخت نان آغاز می شود.
پخت نان جو
هر نان به زمان حدود ۲ تا ۳ دقیقه نیاز دارد تا پخته و آماده شود. البته این زمان برای اول کار است هرچه تنور گرم تر شده باشد پخت نان سریع تر انجام می شود. تنور نان های رژیمی سرعت چرخش بالایی دارند و در آوردن نان از درون این تنور ها به مراتب کار سخت تری نسبت به دستگاه های نان صنعتی دارد زمان نسبتاً زیادی لازم است تا فردی که می خواهد نان را از تنور در بیاورد مهارت های لازم را کسب کند.
مواد مورد استفاده در تولید نان جو رژیمی
برای راه اندازی تولید نان جو نیاز است تا از مواد مورد استفاده در تولید نان جو نیز اطلاعات کاملی داشته باشید. برای تولید نان جو رژیمی از آرد گندم ۱۸ درصد استفاده می شود. به موادی چون آرد جو کامل، سبوس و مقداری نمک نیز نیاز دارید. از آرد جو خالص برای تولید نان های جو استفاده نمی شود چون طعم بدی به نان داده و ظاهر و رنگ نامناسبی نیز به وجود می آورد.
بنابراین بسیاری از نانوایان برای حل این مشکل و پختن نان عالی از آرد گندم استفاده می کنند تا نان پخته شده مورد توجه هر ذائقه ای باشد. این نان خوش عطر و طعم باکیفیت و دارای ظاهر زیبایی است. وضعیت بهداشت برای راه اندازی تولید نان جو
یک امر مهم و حیاتی در زمینه راه اندازی تولید نان جو رعایت بهداشت می باشد. مأموران بهداشت در یک بازه زمانی مختلف و به صورت کاملاً اتفاقی به نانوا های نان جو سر زده و وضعیت بهداشت نانوا را بررسی می کنند. در برخی موارد رعایت نکردن پروتکل های بهداشتی باعث جریمه و پلمپ نیز می شود. همچنین کارگران تولیدی نیازمند پوشیدن لباس مناسب می باشند چرا که پوشیدن لباس مخصوص کار از نظر مامور بهداشت یک امر کاملاً ضروری است. و در صورت عدم رعایت این مورد باعث جریمه می شوند. همچنین کارگران کارگاه طی زمان مشخص نیازمند این هستند که کارت بهداشت خود را تمدید کرده و مرتب چکاپ سلامت انجام دهند.
استفاده از نان جو یک امر ضروری برای سلامت همگانی
مصرف نان های رژیمی و حجیم مورد توجه بسیاری از مردم قرار گرفته است. چرا که مصرف نان های با سبوس بالا و فیبر زیاد در سلامت انسان بسیار تاثیرگذار هستند. مصرف نان های سنتی و سفید باعث بروز مشکلات گوارشی می شود استفاده از نان های سفید در اکثر کشورهای جهان کاهش یافته است . و این کشورها نسبت به نان های تیره و جو گرایش بسیار زیادی پیدا کرده اند. ایران با ۶۴ درصد استفاده از نان لواش بیشترین مقدار مصرف این نان را به خود اختصاص داده است.
سرمایه اولیه برای راه اندازی خط تولید نان جو
برای راه اندازی تولید نان جو به سرمایه ای حدوداً ۳۰۰ میلیونی نیاز است. ماشین آلاتی که برای تولید نان های رژیمی استفاده می شوند همان ماشین آلات مورد نیاز در نان های صنعتی می باشند. قیمت ماشین آلات ایرانی برای راه اندازی تولید نان جو حدود ۱۵۰ میلیون تومان می شود اما ماشین آلات اروپایی حدود ۴ برابر ماشینآلات تولید داخلی قیمت دارند که تجهیزات تولیدی ایران به لحاظ کیفیت و ظرفیت تولید تفاوت خاصی با مشابه خارجی نخواهد داشت.
مجوز راه اندازی تولید نان جو را اتحادیه نان های حجیم و نیمه حجیم با نظارت مستقیم وزارت بهداشت صادر می کند. امیدواریم که این مطلب از طرف گروه فنی مهندسی استوک پلاست و شرکت آذر اندیشان برایتان مفید بوده باشد. لطفاً در صفحات دیگر سایت با ما همراه باشید .